Docenten en organisatie

De DVC wordt mogelijk gemaakt en gegeven door:

Marij Geurts
Docent

Marij maakte kennis met het boeddhisme d.m.v. een cursus zenmeditatie in 1986. Zij beoefende een aantal jaren zenmeditatie o.l.v. van Ton Lathouwers. Toen zij in 1998 'bij toeval' de vipassana-meditatie ontdekte, werd ze geïnspireerd door de eenvoud en de verfijndheid van deze methode. Haar eerste retraites volgde Marij bij de Thaise boeddhistische leraar Mettavihari en bij Jotika Hermsen.

Joost van den Heuvel Rijnders
Docent

Joost is in 1995 begonnen met het beoefenen van vipassana meditatie. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie geschiedenis vertrok hij naar Azië en mediteerde bijna drie jaar intensief in Birma en Nepal. Sinds zijn terugkomst in Nederland begin 2005 begeleidt hij meditatieactiviteiten in onder meer Groningen, Naarden en Enschede.

Ank Schravendeel
Docent

Ank Schravendeel (1963) beoefent Vipassana meditatie sinds 1988. Belangrijke drijfveer voor haar spirituele ontwikkeling is de toepassing van de Dhamma naar het dagelijks leven. “Hoe kun je dat leven?” Dat wat je ervaart, wat je denkt of voelt gebruiken om gewaar zijn, te leren ontwikkelen. Het oefenen van een innerlijke houding van welwillendheid en ontvankelijkheid, niet alleen op het meditatiekussen maar juist door de dag heen.

Frits Koster
Docent

Frits Koster (geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Henk Barendregt
Gastdocent

Henk Barendregt mediteert sinds 1972 en leidt retraites in de stijl van Mahasi Sayadaw sinds 2006. Hij is emeritus hoogleraar wiskunde en computerscience (Radboud Universiteit Nijmegen) en leidt thans een interdisciplinaire (neurofysiologie, psychologie, psychiatrie) onderzoeksgroep naar meditatie en klinische toepassingen.

Paul Boersma
Gastdocent

De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). Later is gebleken dat hij de monnikstitel niet verdiende, maar ik ben hem veel dank verschuldigd.

Andere leraren waren:

  • Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
  • Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
  • Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest)
Marina Kef-Robijn
Organisator

Marina bevindt zich sinds 1995 op het Boeddhistische pad. Eerst bij de Noorderpoort in Wapserveen (Zen). Na het afronden van de 2-jarige opleiding tot MIndfulnesstrainer bij de IvM werden de retraites meer bij Vipassana leraren gedaan. Nadat ze zelf de DVC 4 had gevolgd mocht ze daarna verder als organisator/secretaresse. Deze functie is vanaf september 2020 (DVC 8) overgenomen door Sabrine Vroomans en Evert Jan van Hoek

Sabrine Vroomans & Evert Jan van Hoek
Organisator

Sabrine en Evert Jan zijn via onder andere SIM retraites in aanraking gekomen met vipassana meditatie.