Docenten en organisatie

De DVC wordt mogelijk gemaakt en gegeven door:

Joost van den Heuvel Rijnders
Docent

Joost is in 1995 begonnen met het beoefenen van vipassana meditatie. In Nederland deed hij vele retraites onder begeleiding van verschillende leraren. Na zijn studie geschiedenis vertrok hij naar Azië en mediteerde bijna drie jaar intensief in Birma en Nepal. Sinds zijn terugkomst in Nederland begin 2005 begeleidt hij meditatieactiviteiten in onder meer Groningen, Naarden en Enschede.

Ank Schravendeel
Docent

Ank Schravendeel (1963) beoefent Vipassana meditatie sinds 1988. Belangrijke drijfveer voor haar spirituele ontwikkeling is de toepassing van de Dhamma naar het dagelijks leven. “Hoe kun je dat leven?” Dat wat je ervaart, wat je denkt of voelt gebruiken om gewaar zijn, te leren ontwikkelen. Het oefenen van een innerlijke houding van welwillendheid en ontvankelijkheid, niet alleen op het meditatiekussen maar juist door de dag heen.

Frits Koster
Docent

Frits Koster (geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Michaël Verlouw
Docent

Mijn naam is Michaël Verlouw. Naast meditatieleraar ben ik werkzaam als bedrijfsjurist bij een publieke omroep. Tevens ben ik opgeleid tot hypno/psychotherapeut en yogadocent. Na een intensieve zoektocht vond ik eind jaren negentig mijn plek binnen het Theravada Boeddhisme.

Henk Barendregt
Gastdocent

Henk Barendregt mediteert sinds 1972 en leidt retraites in de stijl van Mahasi Sayadaw sinds 2006. Hij is emeritus hoogleraar wiskunde en computerscience (Radboud Universiteit Nijmegen) en leidt thans een interdisciplinaire (neurofysiologie, psychologie, psychiatrie) onderzoeksgroep naar meditatie en klinische toepassingen.

Paul Boersma
Gastdocent

De kennismaking in 1981 met de Vipassana meditatie was voor mij een openbaring en deed mij vanuit een geheel andere basis leven. Er volgden regelmatig retraites met leraren uit oost en west: aanvankelijk vooral bij de Thaise in Nederland woonachtige monnik Mettavihari (overleden 2007). In 2015 is gebleken dat hij wegens grove schendingen van de regels voor seksueel gedrag de monnikstitel niet verdiende, maar deze wetenschap kan mijn dankbaarheid niet wegnemen voor de belangrijkste wending in mijn leven die hij veroorzaakt heeft.

Andere leraren waren:

  • Eerwaarde U Rhewatta Dhamma een Birmese monnik in Birmingham [† 2004]
  • Eerwaarde U Janaka een Birmese monnik op tournee in Nederland
  • Christina Feldman & Christopher Titmuss (2 Engelsen die in Azië in de leer waren geweest)
  • Bodhidamma te Wales
Sabrine Vroomans & Evert Jan van Hoek
Organisator

Sabrine en Evert Jan zijn via onder andere SIM retraites in aanraking gekomen met vipassana meditatie.