Dhamma Verdiepingscursus

De DVC is een twee jaar durende cursus van de Stichting Inzichts Meditatie. De huidige DVC is de 8e in successie, die loopt van september 2020 t/m het voorjaar van 2022. Deze cursus is al volgeboekt. Je kunt je wel opgeven voor de volgende DVC die start in september 2022.

DVC 9 is voor 2022 tot 2024 gepland op de volgende 8 weekenden:

 • Weekend 1 - 24-25 september 2022
 • Weekend 2 - 26-27 november 2022
 • Weekend 3 - 04-05 februari 2023
 • Weekend 4 - 15-16 april 2023
 • Weekend 5 - 23-24 september 2023
 • Weekend 6 - 25-26 november 2023
 • Weekend 7 - 27-28 januari 2024
 • Weekend 8 - 06-07 april 2024

Voor wie is de DVC?
De DVC is geschikt voor iedereen in Nederland en Vlaanderen die al geruime tijd mediteert en voldoende retraite-ervaring in de bovengenoemde traditie heeft. Ook is het van belang dat je bereid bent te delen wat de meditatie of studie met je doet.

Doel van de cursus

 • Het ondersteunen van het meditatieproces in de context van het achtvoudige pad, door het aanbieden van theoretische en praktische kennis en deze verbinden met de eigen ervaring.
 • Het waarborgen van de kwaliteit van de bestudering van het Theravada-boeddhisme en de beoefening van inzichtmeditatie zoals o.a. onderwezen door de Birmees boeddhistische monnik eerwaarde Mahasi Sayadaw, Ven. Upandita, Ven. Ajahn Cha en Ven. U Tejenya. Maar ook hoe deze beoefening door westerse meditatieleraren in meditatiecentra zoals o.a. Gaiahouse, IMS en Spirit Rock zijn vorm heeft gekregen.
 • Het motiveren van mensen om hun bestudering en beoefening van het Boeddhisme te verdiepen en te laten rijpen. Daarbij zal gewerkt worden met verschillende onderzoeksvormen zoals (begeleide) meditatie, dhammalezing, insight dialogue, inquiry en bestudering van boeken en teksten.
  Het maximum aantal deelnemers is 32.

Wie geeft de DVC?
De volgende leraren, gast-docenten en organisatoren maken de DVC mogelijk:
Ank Schravendeel, Frits Koster, Joost van den Heuvel Rijnders, Marij Geurts, Paul Boersma, Henk Barendregt met als organisatoren Sabrine Vroomans en Evert Jan van Hoek. ( Meer over de docenten en organisatoren )

Quote van een cursist:

"Ik zocht verdieping, maar kreeg er een hele sangha bij"


Opbouw van het programma
Het programma is opgebouwd rond verschillende vormen van onderzoek en leren. Zo wordt er ruim aandacht besteed aan reflecteren middels theoretische uiteenzettingen over de dhamma en door groepsuitwisseling.
Er is veel ruimte voor direct ervaren via geleide- en reflectieve meditaties, onderzoek in twee en drietallen en door insight dialogue.

Op de zaterdagavond kijken we vaak naar een film of documentaire die aansluit op het thema van dat weekend.
Naast de weekends kunnen deelnemers als zij dat willen bijeenkomen in regionaal samengestelde groepjes om opgedane ervaringen en inzichten door de weekends samen verder te verdiepen.
Met behulp van huiswerkopdrachten worden de deelnemers aangemoedigd om inzichten te integreren in het dagelijks leven

Structuur weekenden DVC
De cursus omvat acht weekends verdeeld over twee jaar. We beginnnen op zaterdagmorgen en eindigen zondag na de lunch. Je kunt de vrijdagavond al komen, vanaf 19.00 uur ben je welkom. Naast de weekends kunnen deelnemers als zij dat willen bijeenkomen in regionaal samengestelde studiegroepjes.

Kosten en verblijf
De DVC wordt gegeven op basis van een vrijwillige bijdrage (dana) plus de kosten voor het verblijf en de maaltijden. Zie ook Dana en kosten
We maken gebruik van de gastvrijheid van het Dominicanenklooster te Huissen. De verzorgde maaltijden zijn vegetarisch.

Als de omstandigheden het noodzakelijk maken (zoals b.v. de Corona maatregelen in 2020) kan het zijn dat er een andere locatie gekozen moet worden.
Als het helemaal niet anders kan is het mogelijk dat de cursus (of 1 cursusjaar) via Zoom (dus per internet) gegeven gaat worden.
In dat geval wordt de cursusprijs behoorlijk lager.

Wij streven ernaar dat in deze gevallen dezelfde weekenddata aangehouden worden, en dat dezelfde docenten de cursus verzorgen en dat alle te behandelen onderdelen ook aan bod komen.