Marina Kef-Robijn

Marina (1946) kwam op haar late zoektocht naar zingeving rond 1996 op het pad van het Zencentrum De Noorder Poort in Wapserveen. Daar volgde ze enkele jaren haar eerste Dhamma Verdiepingslessen die toen werden gegeven door Jiun Hogen roshi (toen nog Dharma Udaka). Wakker geschud en geïnspireerd door de kennis vervolgde ze dit pad via wekelijkse meditatie in het centrum, dagelijkse meditatie thuis (naast yoga en tai-chi tao) en regelmatig korte en langere retraites bij Zenmeester Jiun Hogen Roshi, die ze absoluut als haar eerste Boeddhistische leraar beschouwt.

Door vele (wat men noemt) moeilijke gezinsomstandigheden (vroeger en nu) raakte ze in 2006, tijdens haar werk als Economiedocent, burned out. Via GGZ Hoogeveen kon ze meedoen aan een Mindfulnesstraining, gegeven door Frits Koster. Met Boeddhisme goed bekend, maar de methode van Vipassana (inzichts)meditatie bleek anders te zijn en voor haar precies wat ze nodig had. Afgekeurd voor het economische werkleven volgde ze de opleiding voor Mindfulnesstrainer bij het IvM van Johan Tinge, eigenlijk alleen bedoeld voor eigen ontwikkeling. En de retraites zijn voortaan bij andere leraren. Als 1e bij Dingeman Boot, later bij Christine Feldman, Gregory Kramer (Insight dialogue) Henk Barendregt, Frits Koster (ook de Compassietraining) e.a.

De grote behoefte aan kennis en deling/uitwisseling bleef en gelukkig kwam, via een vriendin, de DVC op haar pad. Eerst, in 2012, zelf deelnemer van DVC 4 en tot haar grote plezier en voldoening mocht ze daarna secretaresse worden bij DVC 5, DVC 6 en v.a. 2018 bij DVC 7. Het blijkt dat zij daar vele vaardigheden kan gebruiken uit haar rijke leven als o.a. financieel medewerker, secretaresse, horeca-ondernemer, bladenvrouw, verhuurder van vakantiebungalows, faalangstreductietrainer, en uiteindelijk haar grootste wens, docente bij het VO, eerst Frans, later Economie. In 2008 nog gevolgd door een niet geplande, maar gevraagde functie bij GGZ Hoogeveen, als Mindfulnesstrainer voor mantelzorgers, want tevens ervaringsdeskundige. Het is haar op het lijf geschreven.

Nu mag ze, naast het geliefde DVC werk, ook nog steeds regelmatig Mindfulness – Compassie- en Tai-Chi Tao cursussen verzorgen voor mantelzorgers in Hoogeveen, waar ze zeer dankbaar voor is.
Marina is sinds 1965 getrouwd met Piet en heeft een dochter en 2 kleinkinderen en een (schizofrene) zoon die gelukkig nu weer enigszins zelfstandig kan wonen en waarvan zij, naast moeder, ook mantelzorger is. Haar accent verschuift tegenwoordig steeds meer van meditatie naar het in toepassing kunnen brengen van de Dharma. Waarbij ze merkt dat vooral de zelfcompassie, gecombineerd met humor en lichtheid, zoals Frits dat zo prachtig doet, haar op de been helpt en houdt.